Este acceptabilă o abatere nesemnificativă faţă de dimensiunilor aşa ziselor anvelope omologate (recomandate de producător), prin înlocuirea lor cu aşa zisele „alternative”. Alternativa este dimensiunea anvelopei şi roţii, a căror înălţime totală nu diferă cu mai mult de 3% faţă de înălţimea dimensiunii anvelopelor recomandate.
De exemplu: dimensiunea recomandată este 205/55R16 – alternativa poate fi 195/65R15 – diferenţa totală a înălţimii este de 0,58%. Astfel de abateri sunt admisibile şi sunt în limitele normei, fără să ducă la urmări negative pentru puterea de tractare a autovehiculului.
Trebuie să nu uităm că folosirea de anvelope alternative poate duce la date eronate ale vitezometrului şi a kilometrajului, precum şi la un consum mai mare de combustibil (la folosirea de anvelope mai late decât cele recomandate).
În cazul în care nu ştiţi ce dimensiuni alternative puteţi aplica, verificaţi variantele la secţiunea „Informaţii generale în legătură cu anvelopele şi sfaturi utile” după care alegeţi „Calculatorul de anvelope”.
În cazul în care aveţi dubii, puteţi să aveţi încredere în alegerea unor anvelope alternative făcută de specialiştii noştrii, sunând prin telefon, la numărul de telefon menţionat pe pagina noastră de internet.
Este posibilă montarea de anvelope cu alt index de viteză şi sarcină, diferit faţă de cel recomandat?
La indexul de sarcină şi viteză la anvelopele de vară nu trebuie să fie folosite anvelope cu indexuri care sunt mai mici faţă de cele recomandate de producător. Montarea anvelopelor cu index de sarcină şi viteză mai mic decât cel recomandat este interzisă şi se pedepseşte în unele state (de exemplu Polonia). Anvelopele cu index mai mic reduc considerabil siguranţa autovehiculului, crescând riscul de uzură precoce a anvelopelor sau comportamentul lor necontrolat pe carosabil. De asemenea trebuie să amintim că, dacă se ajunge la un impact sau accident rutier, asiguratorul are dreptul să refuze plata despăgubirilor, atunci când anvelopele nu corespund cerinţelor producătorului.
Este posibilă montarea de anvelope cu un index de viteză sau sarcină mai mare. Astfel de decizie duce la creşterea stabilităţii în deplasare în linie dreaptă.
Totuşi trebuie să amintim că la schimbarea indexului de viteză cu unul mai mare cu câteva trepte (de exemplu de la T – 190 km/oră la W – 270 km/oră) poate creşte rezistenţa la rulare, poate creşte consumul de combustibil sau să scadă confortul în timpul călătoriei – anvelopa cu un indice de viteză cu mult mai mare decât cel recomandat este mai rigidă, mai grea şi mai zgomotoasă. La o schimbare mai mică (de exemplu de la T – 190 km/oră la H – 210 km/oră) aceste urmări negative sunt nesemnificative.
Anvelopele cu un indice de viteză mare (de la V până la Y) sunt recomandate pentru maşinile cu putere mare a motorului.