Alegerea Anvelopelor

Pentru inceput, anvelopele sunt singura legatura intre masina ta si suprafata de rulere (asfalt in cele mai fericite cazuri). Asta inseamna ca atat tractiunea cat si franarea sunt influentate de anvelope. Poti avea cele mai noi si bune sisteme de securitate pe masina (ABS, ASR, CDC, ESP, ESS, ETS sau oricare altul), daca nu ai anvelopele potrivite toate aceste sisteme te vor incurca si vor fi solicitate mai des si la viteze/accelerari/franari mai scazute. 

De asemenea este foarte important ca anvelopele de pe masina sa fie cat mai asemanatoare (fata/spate identice intre eleideal ar fi sa fie toate 4 identice si la aceeasi uzura). In acest fel se evita comportarea la franare/accelerare diferita a rotilor stanga-dreapta, care pe langa problemele pe care le cunoastem toti (pierderea controlului asupra directiei in momentele franarii bruste) mai provoaca si daune componentelor sistemului de franare si componenteleor articulatiei. O anvelopa care patineaza pe o parte obliga partea cealalta sa preia un efort mult mai mare decat ar fi normal.

Pentru alegerea anvelopelor trebuiesc intelese toate caracteristicile inscrise pe anvelope:

  • Latimea (L)
  • Inaltimea talonului (%)
  • Diametrul (R)
  • Sarcina de incarcare (kg)
  • Indicele de viteza (km/h)
  • Indicele de anotimp si conditii de rulare
  • DOT

Pe langa toate acestea mai sunt si alte marci ale producatorului.

Daca pe primele trei le cam stie toata lumea (sunt date inclusiv in cartea masinii, in taloanele vechi) si depind in special de jantele montate pe masina (aici mai multe despre jante), urmatoarele sunt foarte importante pentru controlul masinii si evitarea problemelor gen explozii, sfasierea anvelopei in mers etc.

Sarcina de incarcare este extrem de importanta, aceasta spune ce masa poate prelua anvelopa. Nu cum cred unii presiunea cu care se “incarca” anvelopa! Este important ca acest indice sa fie egal sau mai mare decat cel impus de producator, NICIODATA mai mic. Am auzit explicatii de genul “cu indice mai mic e mai bine ca sunt mai usoare!” Este o prostie foarte mare! Indicele de incarcare da sarcina maxima la care anvelopa nu cedeaza (explodeaza). Aceasta sarcina este o variabila, chiar daca masina are incarcarea pe fata 800 kg. in carte, nu inseamna ca masina poate functiona cu anvelope cu indicele de incarcare 76 (pentru 400 kg/roata). Aceasta sarcina este sarcina stationara, sarcina dinamica poate creste cu peste 50%. Sarcina dinamica este sarcina in timpul franarii, la trecerea peste o denivelare, la coborarea de pe o bordura sau chiar la accelerare.Aceste sarcini dinamice sunt calculate de producatorii masinii si IMPUSE in carte si manual.

Indicele de viteza este iar foarte important! Nu inseamna ca daca folosesc masina in limitele de viteza legale (130 km/h maxim) o sa imi cumpar anvelope V (240 km/h), chiar daca masina ar putea ajunge la viteza asta. Dar daca folosesm masina mai sportiv, am momente in care trec cu ea de 200 km/h este obligatoriu sa fie dotata cu anvelope care sa reziste la aceasta viteza (minim anvelope H – 210 km/h). Anvelopele cu indici superiori (care sunt garantate la viteze mai mari) se comporta mult mai bine si la viteze mici si in general rezista mai mult timp.

Despre Indicii de anotimp nu o sa mai vorbesc, stiti cu toti ca sunt anvelope bune iarna, anvelope bune vara sianvelope proaste mereu (all seasons).

DOT este important cand cumparati anvelope uzate sau noi din targ sau magazine care nu inspira increderea. Dupa DOT utmeaza o serie de 10-12 cifre, ultimile doua insemnand anul fabricatiei anvelopei. Astfel evitati sa cumparati anvelope noi imbatranite in depozite. Nu uitati ca anvelopele au un termen de valabilitate ca orice produs, acestea nu este recomandat sa fie folosite dupa 5 ani de la data fabricatiei.

filme porno